PEMANFAATAN LIMBAH BUAH-BUAHAN SEBAGAI EKOENZYME DAN PUPUK KANDANG SAPI UNTUK PERTUMBUHAN TANAMAN SELADA HIJAU (LACTUCA SATIVA L.)

Authors

  • delima panjaitan universitas katolik santo thomas
  • yustina sri sulastri universitas katolik santo thomas

Keywords:

Ecoenzymes, cow manure, lettuce plants

Abstract

This research aims to determine the effect of providing eco-enzymes and cow manure on the growth of lettuce plants. This research was carried out in Bandar Baru Village, Sibolangit District, Deli Serdang Regency and was carried out from July to September 2023. This research used a factorial Randomized Group Design (RAK) consisting of 2 factors. The first factor in giving cow manure (P) consists of 4 levels, namely P0: 0 tons/ha (0 g/bed), P1: 10 tons/ha (126 g/bed), P2: 20 tons/ha (251 g/bed). bed), P3: 30 tons/ha (377 g/bed) and the second factor of ecoenzyme (K) consists of 3 levels, namely K0: 0 ml/plant, K1: 6 ml/plant, K2: 8 ml/plant , and K3: 10 ml/plant. Data analysis uses analysis of variance. The research results showed that cow manure had a real influence on plant height, number of leaves, net root weight, plot wet weight and plot dry weight. The highest plants were obtained at a dose of 251 gr. Ecoenzyme had a significant effect on net root weight, plot wet weight, and plot dry weight. The interaction between giving cow manure and giving eco-enzymes had no effect on the parameters of plant height, number of leaves, net root weight, plot wet weight, plot dry weight.

References

Abdulrahman (2008). Aplikasi Pupuk Organik Cair Terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Tanaman Sawi. Jurnal Agrisistem. 7 (1): 47-54.

Badan Pusat Statistik Republik Indonesia. 2012. Jl. Dr. Sutomo 6-8 Jakarta 10710 Indonesia,Mailbox :Bpshq@Bps.Go.Id. Diakses Pada Tanggal 16 Oktober 2015.

Cahyono(2006). Analisis Ekonomi dan Teknik Bercocok Tanam Sayuran. Yogyakarta. Kanisius.

Cahyono, B (2003). Teknik Dan Strategi Budi Daya Sawi Hijau. Yogyakarta: Yayasan Pustaka Nusantara.

Dewi (2021). Pengaruh Sumber Pupuk Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Selada. Sumatera Barat. Balai Pengkajian Teknologi Pertanian.

Dinas Pertanian Jawa Timur. (2008). Rekapitulasi Luas Areal Tanam, Panen, Produksi, Produktivitas Dan Harga Tanaman Sayuran Dan Buah-Buahan Semusim Di Jawa Timur Tahun 2007 (Online) Http://Www.Jatimprov.Go.Id, Diakses Pada Tanggal 17 Oktober 2015.

Endrizal, Yanti L, Susilawati E, Salvia E, Murni WS, Firdaus. 2010. Budidaya Tanaman Sayuran. Balai Pengkajian Teknologi Pertanian (BPTP) Jambi.

Hariati W. (2019). Pupuk Kandang. (Online), (Http://Www.Balittanah Litbang.Deptan.Go.Id.), Diakses Tanggal 31 Januari 2015.

Haryanto, W. T. Suhartini Dan E. Rahayu. 2002. Sawi Dan Selada. Edisi Revisi(Hal: 5-26 ). Jakarta: Penebar Swadaya.

Hayati, et al . (2010). Pengaruh Suhu Pengeringan Terhadap Mutu Rosella Kering (Hibiscus sabdariffa). Program Studi Agroteknologi. Fakultas Pertanian. Universitas Syiah Kuala Darussalam. Banda Aceh. Jurnal.

Hendra. 2012. Pupuk Kandang. Baktanak. Deptan

Hidayat, A, Nurtika dan Suwandi. 1993. Pengaruh Jarak tanam dan Pemupukan berimbang pada Tumpangsari Cabai dengan Bawang merah. Laporan hasil penelitian Balithort. Lembang (Tidak dipublikasi)

Idha, M. E. dan Herlina, N. (2018). Pengaruh macam media tanam dan dosis pupuk NPK terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman selada merah (Lactuca sativa var. Crispa). Jurnal Produksi Tanaman, 6(4), 398-406

Lingga, P. dan Marsono. (2005). Petunjuk penggunaan pupuk. Penebar Swadaya, Jakarta. 250 hlm.

Loveless. A.R. (1987). Prinsip - Prinsip Biologi Tumbuhan untuk Daerah Tropik. Gramedia. Jakarta.

Nazaruddin., (2003). Budidaya dan Pengaturan Panen Sayuran Dataran Rendah. Penebar Swadaya, Jakarta

Prasetyo, M., E., (2014). Pengaruh Pupuk NPK Mutiara Dan Pupuk Kandang Sapi Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Cabai Merah Keriting Varietas Arimbi (Capsium Annum L.). Jurnal Agrifor. Vo.XIII.No.2 Hal: 191-198.

Suseno, M. (1974). Fisiologi Tumbuhan, Metabolisme Dasar. Departemen Botani, Fak Pertanian. IPB, Bogor

Downloads

Published

2024-05-11