CALCULATION OF COST OF PRODUCTION AT UD. OPAK RIZKY
Keywords:
Cost of Goods Manufactured, Process Costing Method, Production CostsAbstract
This study aims to assist companies in preparing cost of goods produced reports. The population in this study is data on costs related to cost of goods produced, namely raw material costs, direct labor costs and factory overhead costs UD. OPAK RIZKY TUNTUNGAN from the establishment of the company since 2009 until now. The sample in this study is data regarding costs related to cost of goods produced, namely raw material costs, direct labor costs and factory overhead costs for one month in 2023. Data collection techniques using interviews, observation and documentation techniques. The data analysis technique used is a descriptive method with a quantitative approach with the method used in calculating the cost of goods produced is to use the process costing method. The results of the research conducted are the calculation of the cost of goods produced according to the author's calculations at UD.OPAK RIZKY TUNTUNGAN shows that in August 2023 based on calculations using the process costing method is IDR 151,162,167 with a production cost per kg of IDR 4,256.95References
Carter, William K. (2009). Akuntansi Biaya. Edisi 14. Jakarta: Salemba Empat dan UNS Press.
Daljono. (2011). Akuntansi Biaya. Edisi 13. Cetakan Kedua. Semarang: BP UNDIP
Damanik, E. O. (2020). Analisis penentuan harga pokok produksi pada industri tahu tempe di pematangsiantar. Jurakunman (Jurnal Akuntansi dan Manajemen), 13(1).
Fadli, I. N., & Ramayanti, R. (2020). Analisis Perhitungan Harga Pokok Produksi Berdasarkan Metode Full Costing (Studi Kasus Pada UKM Digital Printing Prabu). Jurnal Akuntansi, 7(2), 148-161.
Jannah, M. (2018). Analisis pengaruh biaya produksi dan tingkat penjualan terhadap laba kotor. Banque Syar’i: Jurnal Ilmiah Perbankan Syariah, 4(1), 87-112.
Lasena, S. R. (2013). Analisis penentuan harga pokok produksi pada PT. Dimembe Nyiur Agripro. Jurnal EMBA: Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis dan Akuntansi, 1(3).
Mulyadi (2007). Akuntansi Biaya Edisi 5. Aditya Media Yogyakarta.
Mulyadi, (2007). Akuntansi Biaya, Yogyakarta, BPFE-UGM.
Mulyadi, (2012) Akuntansi Biaya. Edisi 5, Unit Penerbit dan
Mulyadi. (2015). Akuntansi Biaya. Edisi 5. Yogyakarta: Bagian Penerbitan Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi YKPN.
Mulyadi (2016). Akuntansi Biaya Yogyakarta: UPP-STIM YKPN
Mulyadi, (2018). Akuntansi Biaya, Edisi Kelima. Cetakan Kelimabelas.
Yogyakarta: UPP STIM YKPN.
Maria, M., Dwitayanti, Y., Indriasari, D., Nurhasanah, N., & Ningsi, R. (2022). Pendampingan Penyusunan Laporan Harga Pokok Produksi Pempek Sentosa. Empowerment: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(6), 815-821.
Supriyono, R.A. (2010) Akuntansi Biaya. Yogyakarta: BPFE.
Suprajitno, D. (2011). ANALISIS PERHITUNGAN HARGA POKOK PRODUKSI DENGAN METODE HARGA POKOK PROSES PADA PERUSAHAAN SOUN CAP KETELA MAS TAMBAK. Fokus Bisnis:
Media Pengkajian Manajemen dan Akuntansi, 10(1).
Sihite, L. B., & Sudarno, S. (2012). Analisis penentuan harga pokok produksi pada perusahaan garam beryodium (Studi kasus pada UD. Empat Mutiara). Diponegoro Journal Of Accounting, 1(1), 468-482.
Salindeho, E. R. (2015). Analisis Perhitungan Harga Pokok Produksi pada UD. The Sweetets Cookie Manado. Jurnal EMBA: Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis dan Akuntansi, 3(1).
Sujarweni, V. Wiratna (2019). Akuntansi biaya teori dan penerapannya. Yogyakarta: Pustaka Baru Press.
Undang-Undang Republik Indonesia No. 20 Tahun 2008 tentang Usaha Mikro, Kecil dan Menengah. Pengertian usaha mikro menurut Keputusan Menteri Keuangan No. 40/KMK.06/2010 tanggal 29 januari 2010.